Domena

Zelo poenostavljeno povedano, je spletna domena v osnovi naslov spletne strani.

Naj naštejemo nekaj primerov: arhit.si, google.com, wikipedia.org,…

Kako je domena sestavljena?

vrhnje domene (.com, .si, .org, .net, …) in korena domene, (primer: arhit). Na vsako domeno je mogoče vezati poljubno število poddomen primer: www.arhit.si, mail.arhit.si, crm.arhit.si …

Kje zakupiti domeno?

Domene se zakupijo pri registrarjih domen. Registrarji domen so podjetja, ki v imenu stranke zakupijo domeno in jih vnesejo v register domen.

Kakšne so cene domen?

Cene zakupa domen so različne, odvisne od marž, ki jih imajo registrarji in tudi od nabavne cene vrhnjih domen. Običajno je cena zakupa ene domene za eno leto od 5 – 15 EUR.

Kako izbrati registrarja domen?

Pri izbiri registrarja domen je bistveno, da ta ponuja nadzorno ploščo za upravljanje z domeno. Namreč pri postavitvi spletne strani na strežnik je potrebno k domeni vnesti tudi DNS naslove strežnika, kjer gostujemo. Pogosto vam registrar domen omogoča tudi upravljanje z DNS zapisi. (Na primer ko želite vzpostaviti e-pošto preko vaše domene, ali na poddomeni postaviti novo spletno stran.

Pri odločitvi o registrarju domen, upoštevajte tudi odzivnost in podporo registrarja in seveda tudi ceno.

V spletni agenciji Arhit poskrbimo za registracijo domen za naše naročnike pri zanesljivih registrarjih in brez provizije.

Kako izbrati domeno?

Ker smo Slovenci nekako navajeni na končnice .si, .com in morda še .org in .net, je najbolje izbrati eno od teh. Številne domene so že zakupljene, zato je pri imenu domen pogosto potrebnih nekaj kompromisov. Za pomoč pri izberi svetujemo:

1. Domena je vaša blagovna znamka na spletu. Izberite tako, ki je kasneje ne bo potrebno menjati. Spletno stran je sicer vedno mogoče prestaviti na drugo domeno, vendar  to prinaša nekaj posledic. Med drugim tudi negativen vpliv na uvrstitve v iskalnikih (Google, Najdi,…).

2. Domena je lahko ime vašega podjetja, lahko opisuje vašo dejavnost. Naj pa bo čim krajša in zapomljiva. Če je možno naj bo enaka imenu s katerim se predstavljate tudi izven spleta (ime podjetja, organizacije, lokala…)

3. Če je vaša ciljna publika tudi iz tujine, predlagamo, da izberete .com končnico. Z .si domeno boste imeli težave pri rangiranju v iskalnikih na mednarodnih trgih.

Kaj storiti če domena poteče?

Če vam je domena potekla, ker je niste pravočasno podaljšali, je zelo mogoče da še nič ni izgubljenega. Namreč običajno je ta domena še v karanteni do 30 dni. Kar onemogoča drugim, da bi jo zakupili. V času ko je v karanteni, jo lahko podaljšate. Po tem času bo domena na voljo tudi ostalim.

Za vsa dodatna vprašanja smo vam na voljo!

Spletna agencija Arhit

Leave comment